JUALAN DITUTUP SEHINGGA 20 FEBRUARI 2011
headine

Sistem kedai online yang baik menjadi antara faktor penentu untuk meningkatkan jualan anda. Kegagalan anda memanipulasi internet hanya menyebabkan anda gagal mendapat jualan lebih dari apa yang peroleh hari ini!





           Nama :
           Emel  :
 


 







“Cantiknya kedai online ni”

Tentu sekali selalu terdetik di hati anda apabila melihat kedai online yang cantik dan professional. Dengan shopping cart, produk-produk yang tersusun, sistem pembayaran yang sistematik dan pelbagai lagi ciri-ciri yang mesra pengguna sangat menarik minat anda untuk melayari kedai online tersebut. Bila anda tanya kepada pemilik laman web tersebut, kos untuk membina kedai online sebegitu mencecah ribuan ringgit. Macam mana ni? Anda nak mulakan perniagaan internet sebab anda perlukan kewangan. Perbelanjaan diri pun tak lepas, inikan pula untuk mendapatkan kedai online. Aduss. Nak buat macam mana?




Daripada : Amirul Mukmin
Lokasi     : Shah Alam, Selangor



Sahabat sekalian,

Saya juga pernah berada di tempat anda


Betul! Saya tak tipu. Saya sendiri memulakan perniagaan internet ini sebab saya tiada duit yang banyak. Nak harapkan biasiswa JPA sahaja untuk tampung kos sara hidup saya memang tak pernah cukup. Untuk pergi ke Seminar Perniagaan Internet 2010 Ammar Zahar pun saya pinjam duit opah saya. Punyalah tiada duit masa tu.

Kemudian saya mulakan perniagaan internet saya dengan menjual produk digital dan menyertai affiliate. Tapi tak lama. Saya tak dapat pendapatan yang menarik. Saya cuba beralih dengan menjual produk fizikal pula. Dengan berbekal ilmu blogging yang saya dapat dari ebook di internet, saya mula membina blogshop saya sendiri. Godek punya godek, ha siap pun kedai online saya. Tapi ala kadar sahajalah. Ada artikel produk dan cara pembayaran. Memang tak tahu macam mana nak buat cantik-cantik.

Kemudian saya jumpa satu aplikasi membina percuma membina borang tempahan di internet. Saya pasangkannya dalam blog saya. Ha, nampaklah professional sikit. Saya terus godek-godek lagi sampai saya dapat bina sebuah blogshop yang professional. Walaupun saya tak gunakan shopping cart. Ye lah, nak guna shopping cart yang paling murah pun sampai RM500.


Tetapi, dengan menggunakan apa yang ada, saya terus menjalankan perniagaan saya. Saya bangun pagi, solat subuh dan bersiap-siap untuk ke kelas. Sebelum ke kelas, saya luangkan sekitar 5 minit melihat kalau-kalau ada jualan yang diterima dan saya uruskannya. Pulang ke rumah, sekitar jam 8 malam saya uruskan diri saya, rehatkan diri sebelum siapkan assignment saya buka internet dan lihat jualan yang masuk, saya uruskan pembungkusan penghantaran dan saya siapkan assignment saya.

Kerapkali saya pulang lewat. Disebabkan tanggungjawab saya sebagai pemimpin pelajar di universiti. Kalau anda nak tahu, saya sekarang dalam tahun ketiga Ijazah Sarjana Muda Perakaunan di UiTM Shah Alam. Kerja memang bertimbun-timbun. Tapi itu bukan masalah. Saya pulang ke rumah tengah malam, lihat jualan saya dan minta pihak ketiga untuk menguruskan penghantaran jualan yang saya terima. Selepas itu sempat juga saya siapkan assignment saya.

Suatu hari, masa saya ralit dengan internet, saya jumpa satu aplikasi di internet. Apa dia? Aplikasi shopping cart. Tapi yang ni menarik sikit. Mengapa? Sebab ianya percuma. Ha, orang yang tak banyak duit macam saya ni kalau dapat yang percuma tentu seronok. Saya pun cuba guna aplikasi ini. Kali ini saya bukan sahaja dapat buat blogshop tetapi saya dapat bina facebook shop.



Blogshop? FacebookShop? Apa pula tu?


Lupa pula saya, mudah sahaja sebenarnya. Blogshop adalah kedai online yang dibina dengan blog seperti blogspot dan wordpress. Berbanding dengan fungsi asal blog sebagai coretan penulis, blog digunakan sebagai medium untuk penjual mempromosikan produk-produk yang dijual. Dengan kelebihan blog yang mesra pengguna dan ramai pengguna internet yang tahu penggunaan blog, penggunaan blogshop menjadi sangat popular pada masa ini.


Manakala Facebook Shop pula kedai online yang dibina dengan facebook sebagai platform. Jika di lihat di Facebook terlalu ramai pengatur cara atau programmer mencipta aplikasi yang membolehkan penggunaan Facebook dipelbagai selain dari sekadar laman sosial biasa. Bahkan Facebook juga dijadikan sebagai laman jualan oleh usahawan internet hari ini. Dengan kadar trafik yang tinggi, promosi di Facebook sangat membantu untuk meningkatkan kadar jualan.




Facebook Shop yang berjaya saya bina dalam Facebook Fan Page saya
Klik sini untuk melihatnya


Apa menariknya blogshop?


Ada banyak cara untuk mempromosikan produk yang anda pasarkan dalam internet. Laman iklan percuma, Lelong.com.my, Mudah.my, forum-forum dan banyak lagi. Tetapi platform promosi tersebut bukan milik anda. Justeru, promosi anda terhad dengan pelbagai peraturan yang ditetapkan oleh laman promosi tersebut.

Berbanding dengan blogshop, anda bebas untuk melakukan apa sahaja. Justeru, anda boleh menyusun atur produk-produk yang anda pasarkan mengikut kesukaan anda. Dengan ini, anda dapat menjadikan blogshop anda lebih menarik lebih mesra pengguna. Blogshop yang menarik dan mesra pengguna merupakan elemen penting untuk meningkatkan jualan anda.



http://thebeautyherbs.blogspot.com/







http://biz.amirulmukmin.com/blog/



Apa Pula Menariknya Facebook Shop?


Anda lihat Facebook Shop saya. Saya membinanya dalam Fan Page saya. Ha, sementara saya dapat berkomunikasi dengan rakan-rakan Facebook saya, saya juga dapat mempromosikan produk saya. Bak kata pepatah, sambil menyelam minum air. Bagaimana pula jika anda yang lakukannya?

Anda mempunyai ramai rakan di Facebook. Anda tentu sahaja boleh mempromosikan produk anda kepada mereka. Tambahan pula sekarang ni terlalu ramai pengguna Facebook. Bukan sahaja rakan-rakan anda. Bahkan pelawat facebook lain juga dapat melawat Fan Page dan Facebook Shop anda. Alahai, mudahnya untuk mendapat jualan.



Kenapa Anda Perlukannya???


Anda amat-amat memerlukan sebuah online shop baik dalam platform Blogshop, Facebook shop atau apa-apa laman e-commerce sekiranya anda:

Mempunyai sebuah kedai konvensional. Anda boleh menambahkan pendapatan anda sekiranya produk anda berada dalam internet.

Menjual produk-produk yang mendapat permintaan ramai. Produk sebegini biasanya mempunyai carian yang tinggi dalam enjin carian. Mengapa tidak anda mengambil kesempatan ini dengan meletakkan laman jualan anda dalam senarai carian?

Menjual produk-produk yang sukar diperoleh dalam pasaran. Tingkatkan penawaran produk anda dalam internet. Pastinya ia akan memenuhi permintaan di luar jangkaan.

Seorang ahli direct selling atau MLM yang menjual produk-produk untuk mendapatkan komisyen.

Tiada modal yang besar untuk membuka kedai anda sendiri. Kos membina kedai online jauh lebih rendah berbanding membuka kedai anda sendiri.


Saya pelajar IPT, boleh ke buat bisnes online ni?

Nak harapkan  PTPTN atau biasiswa? Alamatnya memang tak cukuplah jawabnya. Saya sendiri salah seorang pemegang biasiswa. Dan biasiswa saya habis dalam masa sebulan sahaja. Ye lah, nak bayar sewa rumah lagi, beli barang-barang lagi, buku-buku rujukan lagi, itu ini segalanya memerlukan duit.

Habis, macam mana saya teruskan baki semester saya? Dengan blogshop. Setiap hari ada sahaja jualan yang masuk. Paling tidak pun saya dapat untung RM10 sehari. Lepas juga duit makan. Tambah-tambah sikit pendapatan yang lain, saya dah boleh teruskan hidup tanpa biasiswa.



Kalau ada kerja tetap boleh buat bisnes macam ni juga ke?

Sebenarnya, perniagaan produk fizikal di internet sangat sesuai dilakukan secara part-time. Nak tahu tak? Saya sangat aktif dalam aktiviti persatuan. Dan saya memegang jawatan yang penting dalam fakulti dan juga peringkat universiti sepanjang tahun 2010, tahun saya memulakan perniagaan internet.

Saya keluar rumah pukul 8.15 pagi dan selalunya akan pulang waktu malam, kadang-kala jam 2.00 pagi baru pulang. Saya pulang ke rumah, buka blogshop saya lihat mana-mana jualan yang ada dan uruskannya. Hanya sekitar 15 minit sahaja untuk menyelesaikan segalanya.

Jika anda bekerja mengikut waktu pejabat, tentu sahaja anda boleh menjalankan perniagaan produk fizikal ini. Anda pulang jam 5.00 petang. Sampai rumah sekitar jam 7 malam. Berehat sebentar, luangkan masa bersama keluarga. Anda masih punyai banyak masa untuk menjalankan perniagaan anda. Sebelum tidur anda masih punyai masa untuk menguruskan perniagaan anda. Ataupun sebelum anda pergi bekerja bukan?


Suri rumah pun boleh buat bisnes dengan Blogshop ni!

Nak tahu satu rahsia tak? Kebanyakan pengguna blogshop di Malaysia adalah wanita. Dan sebahagian daripada mereka adalah suri rumah. Saya ceritakan kepada anda tentang Puan Asmah.

Puan Asmah merupakan seorang suri rumah. Seawal pagi beliau akan menguruskan 3 anaknya untuk ke sekolah serta menyiapkan sarapan pagi untuk anak-anak dan suaminya. Kemudian, beliau akan mengemas rumah, basuh baju dan segala macam lagi kerja sebagai suri rumah. Dalam jam 11 pagi beliau sudah boleh menonton TV.

Ha, semasa menonton TV, diambilnya laptop dan mula menguruskan blogshopnya yang menjual tudung. Stok tudung pula diambilnya dari jiran yang mempunyai kedai pakaian di bandar. Setiap hari ada sahaja jualan yang masuk dari Blogshopnya. Setiap bulan, beliau memperoleh sekitar RM1500 hingga RM 2000 hasil dari jualan tudung. Dapat juga dia menghantar wang untuk ibunya di kampung.



Nak tahu macam mana saya lakukan???


Saya bukanlah seorang yang mempunyai nama besar dalam dunia pemasaran internet ini. Hanya setahun pengalaman saya sejak hari pertama saya berkecimpung dalam bidang ini. Tetapi apa yang saya ada adalah satu rasa untuk berkongsi dengan anda. Bagaimana untuk memulakan perniagaan produk fizikal di internet. Itu yang akan saya kongsikan dengan anda melalui satu buku yang saya tulis khusus untuk membantu anda.


ebook





Saya kongsikan cara yang saya gunakan untuk memulakan perniagaan produk fizikal saya. Untuk makluman anda, saya telah memasarkan produk ini dalam pra-pelancaran dan saya memperoleh sambutan yang agak baik tanpa ada sebarang promosi melainkan saya hanya meletakknya di thread WangCyber.com sahaja. Lihat buktinya:

sales-record




Panduan Blogshop memang menarik perhatian saya kerana ia memudahkan saya membantu pelanggan saya yang ingin memiliki kedai online. Anda akan dibekalkan 5 modul yang mendedahkan bagaimana membina 'kedai online' di  blogspot, Wordpress dan Facebook dan banyak yang saya pelajari dari Modul 2.

Panduan langkah demi langkah ini bagi saya memang mudah untuk diikuti tanpa mengira anda 'baru' atau 'lama' dalam dunia bisnes online.

Panduan yang sesuai untuk sesiapa saja yang ingin memiliki kedai online sendiri!

5 bintang!



Abooain
Pakar Produk PLR
www.abooain.com | www.rahsiaprodukplr.com





Saya katakan pada anda terlalu ramai yang mencari panduan untuk membina Blogshop. Saya masih lagi menerima permintaan ahli forum tersebut untuk mendapatkan ebook ini dalam harga promosi. Saya telah lakukan penambahbaikan berdasarkan maklum balas pembeli awal dan untuk anda saya berikan yang terbaik. Bagi memudahkan pembaca, saya pecahkan ebook ini kepada 5 modul iaitu:



ASAS & TEORI

  • Anda akan dibuktikan bahawa perniagaan produl fizikal di internet adalah sama dengan perniagaan konvensional. Saya tunjukkan carta alir kepada anda.
  • Apakah keperluan yang perlu anda ada untuk memulakan perniagaan produk fizikal di internet? anda akan diceritakan tentangnya.
  • Bagaimana untuk memilih produk yang sesuai untuk di jual. Kegagalan anda mengetahui tentang perkara ini akan menyebabkan anda gagal mendapat jualan yang baik.
  • Sumber stok adalah penting. Bagaimana pula untuk mendapatkannya?
  • Ketahui teknik menjual produk fizikal di internet tanpa perlu menyimpan stok. Bahkan anda tidak perlu memegang produk sekalipun.
  • Anda akan diajar bagaimana untuk menguruskan penghantaran produk.



SHOPPING CART

  • Gunakan aplikasi shopping cart percuma iaitu _________ untuk membina shopping cart anda.
  • Anda akan tahu bagaimana untuk membuat tetapan kedai dalam aplikasi _________.
  • Shopping cart ___________ mempunyai fungsi menetapkan prosedur pengeposan. Ianya akan menjadikan shopping cart anda menentukan kos pengeposan mengikut tempat dan berat secara automatik.
  • Kepelbagaian pilihan pembayaran akan memudahkan pembeli. Aplikasi shopping cart __________ ada tetapan untuk 3 cara pembayaran yang berbeza.
  • Anda akan pelajari bagaimana mengurus dan mengatur produk yang anda promosikan mengikut kategori-ketegori pilihan anda.
  • Aplikasi shopping cart __________ juga akan membantu anda mengurus tempahan-tempahan yang anda terima. Ianya memudahkan kerja anda.
  • Selain menguruskan jualan produk fizikal, saya akan tunjukkan sedikit kepada anda bagaimana untuk menjadikan shopping cart ini berfungsi untuk menguruskan jualan produk digital.



BLOGSHOP BLOGSPOT

  • Anda akan pelajari asas menggunakan platform blog iaitu Blogger.com.
  • Ketahui bagaimana untuk menerbitkan dan mengedit post dan page.
  • Bagi menjadikan blog anda sesuai untuk diintegrasi dengan shopping cart, anda perlu tahu widget dan gadjet yang penting. Saya akan bantu anda.
  • Bagaimana untuk mengubah susunan page dan post anda? Saya kan tunjukkan kepada anda.
  • Anda akan ketahui bagaimana untuk mengintegrasikan aplikasi shopping cart _____________ ke dalam blog anda.



BLOGSHOP WORDPRESS

  • Anda akan tahu bagaimana untuk membina satu laman web professional dengan mengeluarkan kos yang kecil.
  • Saya akan tunjukkan kepada anda asas penggunaan wordpress dan bagaimana untuk membina blog anda dalam hosting dengan cara yang mudah.
  • Pemilihan theme blog anda juga penting. Di mana anda boleh mendapatkan theme blog yang cantik? Anda akan ketahui di sini.
  • Ada beberapa perkara penting yang perlu ada dalam sesebuah artikel promosi iklan anda. Kegagalan anda meletakkan perkara-perkara tersebut boleh menjatuhkan jualan anda. Akan akan tahu dalam modul ini.
  • Bagaimana untuk berinteraksi dengan pelanggan secara maya? Anda akan tahu widget yang sesuai nanti.
  • Borang tempahan sangat penting dalam transaksi urus niaga anda. Saya akan kongsikan dengan anda aplikasi percuma untuk membina borang tempahan ini.



FACEBOOK SHOP

  • Anda akan dapat membina Fan Page anda dalam masa kurang 5 minit.
  • Anda juga dapat menjemput semua rakan-rakan Facebook anda melawat Fan Page anda
  • Anda akan tahu aplikasi facebook yang manakah dapat digunakan untuk membina facebook shop anda. Ianya boleh diletakkan dalam Fan Page anda!
  • Saya akan bantu anda untuk mengintegrasikan aplikasi shopping cart __________ dalam facebook shop anda.











Contoh Facebook Shop yang berjaya di bina dengan Panduan Blogshop
http://fb.me/BroadbandStoreOnline










"Senangnya Nak Setup Kedai Online"

Tahniah Amirul Mukmin kerana telah berjaya mengeluarkan satu produk yang berkaitan dengan produk fizikal ini iaitu Panduan Blogshop.

Panduan blogshop ini sangat bagus untuk mereka yang ingin menjual produk fizikal secara online. Penerangannya lengkap dan padat dan disertakan dengan 5 modul utama. Setelah anda mendapatkan panduan blogshop ini saya jamin anda sudah boleh membuka kedai online anda sendiri! Memang Mudah!

Saya paling suka pada modul membina kedai Facebook. Sudah lama saya mencari bagaimana untuk membuka kedai atau store di dalam Facebook..Akhirnya terjumpa di sini. Rupa-rupanya senang sahaja.Nak tahu lebih lanjut? Kenalah dapatkan Panduan Blogshop. Banyak cara nak buka kedai online ni sebenarnya, malah guna blogspot dan wordpress pun boleh. Semuanya diterangkan di dalam panduan ini. Anda boleh membuat urusan jual beli menggunakan kad kredit, COD, paypal, internet banking dan banyak lagi. Kenapalah Amirul Mukmin lambat sangat keluarkan panduan ini..

Panduan ini juga disertakan dengan gambarajah langkah demi langkah. Jadi kepada newbie ia memang sangat sesuai..Jadi jangan lepaskan peluang ini!




Yang Benar,
Mohd Eezwan
http://www.rezqi.com






NANTI DULU!!!

Saya nak tambah bonus untuk anda. Ini menjadikan pelaburan anda berbaloi-baloi.


Bonus 1:

PANDUAN MEMBINA BLOGSHOP
MENGGUNAKAN THEME BLOG TERPILIH





Kekurangan dalam Ebook Panduan Blogshop adalah saya tidak menunjukkan bagaimana untuk memanipulasi Blog Theme atau tema blog untuk digunakan sebagai tema kedai online anda. Dengan ebook ini, saya membantu anda membina kedai online dengan blog theme terpilih!



Bonus 2:

KAMUS PEMASARAN IM




Memahami istilah yang diguna pakai dalam perniagaan internet bukanlah perkara yang mudah. Seringkali penggunaan kamus erjemahan tidak membantu. Dengan Kamus Istilah IM, anda boleh memahami lebih 200 instilah yang sering diguna pakai dalam IM.


Bonus 3:

EBOOK PEMASARAN IM




Luaskan maklumat anda tentang cara pemasaran yang sesuai dalam pemasaran internet. Saya tak terangkannya dalam ebook Panduan Blogshop. Ebook ini akan membantu anda.






Selepas membaca ebook Panduan Blogshop sdr Amirul, saya rasa ebook ini patut dibaca oleh mereka yang ingin menjual produk fizikal di internet seperti printing t-shirt, barangan sukan, dan sebagainya. Sdr Amirul telah tunjukkan langkah-langkah mudah membina kedai online melalui blog wordpress, blogspot, dan juga aplikasi facebook. Ebook yang cukup bermanfaat untuk dimiliki.



Bearnerd Bondly
Programmer & Usahawan Internet

http://panduanweb-advance.com/blog




Ha, berapa ya sepatutnya saya caj untuk ebook sebegini? Saya ada 5 modul yang mana saya boleh jual RM 30 setiap satu, dah saya ada bonus yang bernilai lebih RM50. Saya boleh caj RM200 untuk pakej ini. Tetapi untuk anda saya caj cuma...

RM100

RM50

Ya, RM 50 sahaja. Tetapi harga ini hanyalah harga promosi sahaja. Saya akan naikkan harga promosi ini bila-bila masa sahaja saya suka. Jangan terkejut bila anda datang semula ke laman ini dan anda mendapati harga ebook Panduan Blogshop telah naik.

Jangan rugikan pelaburan anda hanya kerana anda terlewat beberapa minit sahaja! Untuk itu, anda cuma perlu klik sahaja butang pembelian di bawah ini.





p/s: Saya katakan pada anda inilah ebook yang menggabungkan beberapa panduan shopping cart sekaligus yang paling rendah harganya. Anda boleh cari ebook lain yang sama kualiti dengan ebook ini pada harga yang lebih rendah. Kalau anda berjaya jumpa.

pp/s: Saya faham keraguan anda dengan ebook ini. Saya tawarkan jaminan 30 hari pemulangan wang. Hanya sekiranya anda merasakan ebook ini tiada kualiti. Saya berani tawarkan jaminan ini kerana saya mengeluarkan ebook yang sangat membantu dan berkualiti.

ppp/s: Jangan bertangguh! Harga yang ada pada hari ini belum tentu lagi harga yang sama untuk hari esok. Anda lewat, anda rugi. Bukan saya.







| Tempah | Facebook |